To nie jest zwykły krokus. Ten wyjątkowy gatunek nie dość że kwitnie jesienią to jest źródłem najdroższej przyprawy świata. Szafran, bo o nim mowa, jest również jedną z najstarszych przypraw. Kwiaty zbiera się ręcznie, obcina znamiona słupka kwiatowego a następnie się je suszy. Na kilogram suchych znamion potrzeba około 200 000 kwiatów. Z jednego hektara plantacji uzyskuje się zaledwie 15 do 25 kg przyprawy.
W starożytnym Egipcie szafranu używali faraonowie i kapłani. Wytworną woń szafranu doceniono już dawno temu. W antycznej Grecji rozsypywano go w teatrze. Szafran w kuchni jako pierwsi zastosowali Persowie w początkach ostatniego tysiąclecia p.n.e. Obficie stosowano szafran w Polsce szlacheckiej. Obecnie sztuczne przyprawy i barwniki wyparły szafran. Jest on stosowany najpowszechniej w Hiszpanii i kuchni wschodniej. Teraz możesz mieć tą niezwykłą roślinę w swoim ogrodzie.
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: